Hvorfor vil ikke Lille Lilly trykke #lillygram brev fra flere enn 150 foreldre?

Det er første uke i juli i det høyteknologiske året 2013. Appmaker Benedicte Raae og hennes prisvinnende mannskap står i en halvsirkel. I midten står mentoren Lilly med sin blomstrete kjole. Bak Lilly står Lille Lilli. Lille Lilly er IKKE så liten og bor i magen på Det Hvite Skip. Som nå ligger til kai et par steinkast fra Operaen i Oslo havn.

Benedicte Raae klatret ned den lange stigen med sine tre medarbeidere for noen minutter siden. Da hun sto på kaia og så ned på Det Hvite Skip ville hun aldri ha drømt om at et så stort monster av en maskin kunne få plass inni.

– Jeg må snakke litt med henne. Sier Lilly og klatrer opp på en stol ved siden av «hodet» til Lille Lilli. Krøllene til Lilly når neste til toppen av den skinnende blanke svarte og grønne forsiden. To kanonformede nesbor peker mot halvsirkelen av ungdommer. Lille Lilly er mange, mange ganger så lang som hun er høy. Benedicte ser at kroppen forsvinner inn i skyggene langt der borte. Hun ser ikke noen slutt på den imponerende maskinen. «ryggen» nærmer seg det høye taket og der bak er kroppen mye bredere enn foran. Hun tenker:
– Jeg vil også ha en maskin som dette, så kan jeg selv trykke #lillygram brev og sende til bestemødre og bestefedre som gleder seg til å få bilder av barnabarna sine i postkassen.

Benedictes blikk blir fanget av Lilly, som har sluttet å hviske med den enorme maskinen. Lillys ansikt er litt bekymret.
– Jeg tror ikke Lille Lilly er i humør til å printe i dag. Benedicte har aldri før hørt Lillys bergensdialekt si noe med så stor usikkerhet.
– Vel, vel. JEG er ikke overrasket. Sier skøyeren Ola Narr.
– Er DERE overrasket over at en så stor og stygg maskin har et stort og stygt temprament?

Ola Narr.
Ola Narr.

Stillhet. Knirkingen fra skipet som Benedicte har blitt vant til er borte.
– HVA, sa du? Lillys stemme er truende lav og kald.
– Jeg sa. Ola ser fra Marit til Tom Erik og deretter på Benedicte som alle stirre tilbake med store øyne.
– Noen maskiner er søtere jo sintere de blir.

Lilly lener seg inntil Lille Lilly for å lytte til hviskingen Benedicte ikke kan høre. Benedicte har en dårlig følelse. Seks uker med hardt arbeid, og de MÅ printe i dag. Hvis ikke blir besteforeldrene veldig skuffet når de går i postkassen om noen dager.

Lilly snur seg mot Benedicte.
– Lille Lilly sier, ingen får #lillygram brevene sine før det uhøflige mennesket er fjernet. Forlat oss nå eller brenn! Tom Erik og Marit gaper. Seks ukers hardt arbeid står på spill! Ola Narr ser IKKE sjokkert ut. HAN har et skjevt smil og det venstre øyet er halvt lukket. Han lener seg mot veggen med venstre fot plantet i knehøyde på veggen bak seg. Hendene er på hoftene. Benedicte løfter sin hånd for å avverge at han skaffer dem skikkelige problemer med den store kjeften sin. Han ignorer henne.
– Oi! Oi! Allmektige maskin. Se, kneet mitt skjelver som et aspeløv. Så redd er jeg for truslene dine.
Alle ser på kneet hans. Latteren til Ola Narr ljomer under det høye taket. Inni kanonnesborene til Lille Lilly gløder det rødt. To blyanttynne lysstråler skyter ut og treffer magen til Ola Narr. Han ser overrasket ned.
– Vel, vel, vel. Hva ser jeg? Er det ikke symbolet på uendelig visdom og overlegen makt, den røde tvillinglommelykten? Stemmen hans er spydig. To svarte prikker dukker opp i lyset fra strpålene og to tynne spiraler av fet grå røyk korketrekker seg opp i ansiktet til Ola Narr. Sakte gnir han seg i høyre øye og hoster. Ett host, to, det tredje hostet er dypt og hult. Øynene er blodskutte og ansiktet rødt. Han bøyer seg med hodet nesten til dørken. Benedicte hører en merkelig harke lyd. Fortsatt framoverlent løper han ustødig til stigen og klatrer den lange veien opp til dekket med imponerende fart.
– OOOkay. Sier Benedicte. Hva med at vi setter i gang med arbeidet her? Lille Lilli, kravet ditt er oppfylt. Han er fjernet. Nå er det på tide vi ser noen #lillygram brev synes du ikke? Lilly lener seg så krøllene moses mot maskinen og de hvisker lenge. Fra dekket høres dempede lyder av oppkast.

– Lille Lilly har to ting å si om framtiden. For det første nekter hun å lage #lillygram brev fra flere enn 150 personer. Hvis du vil vite hvorfor sjekk «loven om 150» av Robin Dunbar. For det andre må Ola Narr dø. Jeg bare tuller. Ola må ta oppvasken i en uke. Etter at han har skrubbet dekk og skutesiden. Oppvasken er straff for dårlig folkeskikk og skrubbingen er fordi han har delt middagen sin med krabbene på en så uryddig og upresis måte.

2 kommentarer om “Hvorfor vil ikke Lille Lilly trykke #lillygram brev fra flere enn 150 foreldre?”

Legg inn en kommentar