Har du også gått på museum og følt at du fikk for mye informasjon? Tekster, bilder, film, touch-skjermer og små høyttalere. Du fikk så mye informasjon at du i hvert fall ikke orket å laste ned en app med enda mer informasjon.
Hege har en appidé til hvordan vi kan lage en audioguide som bare gir deg den informasjonen du trenger og bare i øret.
Audioguiden i smarttelefonens tid
Med smarttelefonenes inntog i enhver museumsgjests bukselomme har audioguiden fått et nytt liv i form av apper. Ofte er det omfattende formidlingsapper med masse bilder, tekst, film og lyd. De er nesten som en ekstra utstilling oppå utstillingen. Men trenger du egentlig det? Hva med å lage en moderne audioguide, som setter lyden og utstillingen i sentrum.
Audioguiden kunne fungere som dette:
På et skilt i Botanisk Hage står det www.lydguide.no.
Du tar opp telefonen din, logger på det gratis trådløse nettet på museet, og taster nettadressen.
Skjermen på telefonen blir hvit, og midt på ser du en enkel sort ramme.
Du trykker på firkanten. Tastaturet på telefonen kommer til syne, men det skjer ikke noe mer.
På skiltet med nettadressen får du forklaringen.
Se etter de blå tallene i utstillingen, står det. Inne i utstillingen får du snart øye på et blått tretall, under tunga til en kjøttetende plante.
Er kjøttetende planter farlige for små barn?
Du åpner den hvite nettsiden igjen, setter på deg høretelefonene, og trykker på den firkantede rammen og skriver «3».
Et lydlandskap vokser frem. Du hører noen mennesker som beveger seg inn i et rom, en dame ler. Det er en av forskerne som jobber i Botanisk Hage.
Menneskene du hører stanser, og så forteller forskeren om den kjøttetende planten du har foran deg. Hun forteller om da hun fant planten i jungelen, og hvordan hun ble fascinert av de lokale historiene rundt kjøttetende planter. Forskeren forklarer hvorfor akkurat disse plantene er akkurat her og hvorfor de er interessante.
Hun får deg til å kikke ekstra nøye på tentaklene.
Hun forklarer at tentaklene bidrar til å fange fluer. Du taster inn «33» i telefonen din for å høre mer om hvordan tentaklene fanger fluer, kan tentaklene også fange små barn?
Forskeren forklarer at selv ikke veldig små barn kan bli fanget av tentaklene og spist av den kjøttetende planten. Skuffet går du videre til Duetreet som blomstrer i mai.