Ola synes skriving er vanskelig å gjøre til en vane

Tid for skriving
Klokka er 8.36 en tirsdag morgen og Ola leser e-post istedenfor å skrive bloggpost. På møtet i går lovet Ola sjefen å skrive bloggpost om brukertesten vi gjennomførte for en kunde og sende første utkast til Tom Erik i dag kl 10.30. For at førsteutkastet skal bli bra nok må Ola skrive i over 90 minutter og 8.30 skulle Ola ha startet for å rekke det. Ola ligger etter skjema. Ikke skriver Ola og ikke står Ola engang på sitt faste skrivested. Ola prokastinerer. La oss gå en halvtime tilbake i tid og se hva som ødela for Ola.

1 halv time tidligere
Mens Ola lager Zoega kaffe kommer Prokastineringsulven bort til han løfter på en bulkete flosshatt og sier:
– Tilgi at jeg forstyrrer, men du har fått fire fristende e-poster. Ferske og fine. Gå og les e-postene. Kanskje Noen Viktige vil ha svar på Noe som haster? Man vet aldri, eller hva? Prokastineringsulven løfter buskete øyenbryn.

Distraction is one of the dogs of danger when you are writing.
Prokastineringsulven prøver å lure Smirre fra å skrive.

– Du og kompisen din Distraksjonsulven vil at jeg IKKE skal skrive. Ha deg til HÆLVETE ut herfra og si til den skabbete ulveflokken din at de kan holde seg unna! Ola hytter med den ene neven og skvalper het Zoegakaffe på den andre neven. Ola vet godt at det skal skarpere våpen til enn banneord for å vinne i kampen mot alliansen av Prokastineringsulven og vennene hans.

Kampen for å stoppe deg fra å skrive
Prokastineringsulven og ulveflokken hans har to grupper allierte i kampen for å stoppe deg og Ola fra å skrive. «Rasjonelle Tanker» og «Familie og Venner» gjør sitt beste for å hindre oss i skrivingen. Kjenn dine fiender. Du burde lese Steven Pressfields forklaring på hvordan «Rasjonelle Tanker» stopper deg fra å la instinkt og intuisjon styre trykkblyanten når du skriver. På den måten gjør «Rasjonelle Tanker» teksten din svakere. «Familie og Venner» motarbeider skrivingen din på denne måten i følge Pressfield:

Family is one of the dogs of danger when you are writing
Her har vi ulv i bestemorklær, et familiemedlem som vil stoppe deg fra å skrive.

«Problemet med venner og familie er at de kjenner deg Som Du Er Nå. De er investert i å beholde deg Som Du Er Nå. Den siste tingen DU vil er å forbli Som Du Er Nå. Hvis du leser denne boka så er det fordi du føler at ditt andre deg er inni deg. Ditt ulevde deg. Med noen unntak (Gud velsigne dem) er venner og familie fiender av dette umanifisterte deg, dette ufødte selvet, denne fremtidige skapningen. Forbered deg på å skaffe deg nye venner. De kommer til å dukke opp. Stol på meg.» Det var et sitat fra boka «Do the Work» av Steven Pressfield, en av Olas favorittforfattere.

Olas tre viktigste våpen
Olas tre viktigste våpen i kampen mot disse tre gruppene av fiender er «Stå, Start og Send,» som beskrevet i forrige kapittel. «Stå» klar til fast tid, «Start» skrivingen og «Send» utkastet til en du kjenner.

– Jeg får ta kladdeboka og trykkblyanten og gå ut til mitt faste skrivested da. Den lille bakgården bak det lille hvite huset på Rodeløkka. Sier Ola til seg selv og går ut. Der ute sitter katten Smirre på skrivebordet og stirrer på han. Smirre tenker:

– Du er 27 minutter forsinket kompis, nå er det bare å sette i gang!

Smirre liker at Ola skriver.

Ble du ferdig før nedtellingen! Det håper jeg. Neste kapittel heter «Smirre skriver bloggpost»

notater

Legg inn en kommentar